U leest nu het derde deel van een serie artikelen.

  • Deel 1 van deze serie – waarin het zevenlagenmodel geïntroduceerd wordt – vindt u hier.
  • Deel 2 van deze serie, waarin het model verder uitgelegd wordt, vindt u hier.

Microsoft: BI-marktleider en makkelijke integratie

Voor de uiteindelijke technische invulling van uw dataplatform kunt u gebruik maken van een brede selectie van beschikbare technologieën in de markt. Wij raden aan om – afhankelijk van welke producten u momenteel al beschikbaar heeft – zoveel mogelijk Microsoft te gebruiken. Microsoft Power Bi is één van de meest gebruikte datavisualisatietools, en is geïntegreerd in Microsoft Office 365. Office 365 is momenteel één van de meest gebruikte software suites voor digitale werkplekken, intranetten en klanten- en medewerkersportalen in Nederland.

Daarnaast staat de Business Intelligence suite van Microsoft ook hoog aangeschreven bij onafhankelijk consultancybureau Gartner. U vindt Microsoft (samen met twee andere partijen) rechtsboven in het Gartner Magic Quadrant voor Business Intelligence en Business analytics 2016. Dit betekent dat de visie van Microsoft, samen met de praktische toepassing ervan, volgens de analyse van Gartner zorgt voor een status van marktleiderschap.

Het zevenlagenmodel geplot op het Microsoft dataplatform

In het volgende overzicht ziet u de zeven lagen uit ons model daarom geplot op het Microsoft dataplatform:

Figuur 3: Het functionele zevenlagenmodel ingevuld met Microsoft technologie.

Data orchestratie: Dit proces kunt u inrichten met behulp van SQL Server Integration Services.

Data reservoir: De opslag van data kan gemakkelijk in een SQL server database.

Data preparatie: Dit proces richt u in met behulp van SQL Server Intergration Services.

Data storage: Dit betreft wederom opslag van data in een SQL server database en de kubus technologie van Microsoft: SQL Server Analysis Services.

Data catalogus: Gebruikersvriendelijk en secure aanbieden van data aan de eindgebruikers. Deze service wordt aangeboden als Azure Data Catalog.

Data visualisatie: Standaard rapportages en self-servicemogelijkheden aanbieden aan de eindgebruikers. Voor standaard rapportages wordt gebruik gemaakt van Reporting Services, voor self-service analyses en het delen daarvan wordt gebruik gemaakt van Power BI.

Uw volgende stap naar een wendbare en data-gedreven Organisatie

Het functionele zevenlagenmodel van Motion10 is een framework; een optimale samenstelling voor een flexibele en futureproof architectuur. Waarmee u veel meer kunt dan alleen data analyseren en voorspellingen doen. Afhankelijk van de wensen, eisen en behoeftes van uw organisatie kunt u meer of minder van de lagen nodig hebben voor uw volgende stap. Het is dus zeker geen alles-of-niets model.

De stappen die we in de whitepaper “Meer customer centric met data” behandelen, kunnen u helpen de transitie naar een data-driven organisatie gemakkelijker te maken. En ervoor te zorgen dat de organisatie niet alleen technisch, maar vooral ook qua cultuur en processen data-driven en customer centric gaat werken.

Download de whitepaper nu.

Meer vragen over het zevenlagenmodel of de opbouw van een flexibel en futureproof dataplatform? Neem direct contact op.